ไม้ยืนต้นพื้นเมืองไทย ทรงพุ่มกว้าง ด้านบนแบน ผลัดใบช่วงธันวาคม – มกราคม และแตกยอดใหม่ปลายมกราคม – มีนาคม ดอกสีขาวอมเขียวเปลี่ยนเป็นเหลืองนวล มีกลิ่นหอม บานเดือนมีนาคม – เมษายน ใบมีลักษณะพิเศษคือหุบตอนกลางคืนและแผ่ตอนเช้า ใบอ่อนและยอดกินเป็นผักได้ ลวกหรือต้มใช้จิ้มน้ำพริกหรือใส่แกงส้ม มีคุณค่าทางอาหารสูง เมล็ดและเปลือกใช้เป็นยาสมาน แก้แผลในปาก ฟันผุ ท้องร่วง และห้ามเลือด ส่วนใบช่วยดับพิษร้อน ทำให้ร่างกายเย็น
A drought-tolerant shade tree with wide-spreading roots, best planted in open areas away from buildings. Its fragrant white flowers have a unique scent—some find it dizzying, others refreshing. The bark is used as a herbal remedy to stimulate appetite, lower blood sugar, and ease diabetes. Young leaves can be boiled to treat urinary problems or used as a bath for soothing skin irritations.